Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amano: Dogovor sa Iranom moguć


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano ocijenio je u intervjuu bečkim listovima "Standard" i Prese" da je dogovor s Iranom u vezi s nuklearnim programom još uvijek moguć, prenose agencije.

"Vjerujem da je moguć dogovor. Međutim ne vjerujem da će dogovor izgledati onako kako je predložen u oktobru. Umjesto da se uran doprema u Rusiju, Iran želi da ga šalje u Tursku. To je već jedna razlika prema originalnoj verziji", objasnio je on.

"SAD, Francuska i Rusija su napisale pisma sa nekolicinom pitanja, koja sam proslijedio Iranu. Još čekam na odgovor Irana i očekujem da će uskoro doći, ali ne postoje rokovi. To je dobra prilika da se s Iranom razgovara i nadam se da će Iran pozitivno odgovoriti", naglasio je Amano o kompromisnom prijedlogu kojem su posredovale Turska i Brazila.

Prema tom prijedlogu, Iran bi pristao da obogati svoj uranijum u inostranstvu, ali ne i u Rusiji, a skladištio bi ga u Turskoj.

On je istaknuo da se u pismu svjetskih sila radilo prije svega o tehničkim pitanjima.

"Potreban nam je odgovor Irana i onda obje strane treba da pojasne da li još imaju interesa za prijedlogom", ukazao je on.

Amano je rekao da postoje pojedine aktivnosti Irana koje bi mogle imati vojnu dimenziju, što treba razjasniti.
XS
SM
MD
LG