Dostupni linkovi

Evropski sud: Brak homoseksualaca ne bi trebalo dozvoliti


Evropske zemlje ne bi trebalo da dozvole homoseksualne brakove, ocijenio je Evropski sud za ljudska prava, ali je dodao da postoji sve veća saglasnost da takve veze budu priznate zakonom.

Sedam sudija Evropskog suda danas je jednoglasno odbilo zahtjev dvojice Austrijanaca da sklope brak, navodeći da takav brak nije garantovan odredbom o braku u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sudije su, međutim, navele da "postoji sve veći evropski konsenzus" da homoseksualni parovi treba da budu zakonski priznati, ali države treba pojedinačno da odluče o formi tog priznavanja "jer brak ima duboko ukorenjene društvene i kulturne konotacije koje se razlikuju od države do države".

Među članicama EU postoje liberalne zemlje kao što su Švedska i Holandija, kao i religiozna i konzervativna društva kakvo je poljsko.

Šest evropskih zemalja - Belgija, Holandija, Švedska, Portugal, Norveška i Španija, legalizovale su homoseksualne brakove. Oko 12 drugih, među kojima Britanija, Njemačka, Francuska i Austrija, su legalizovale homoseksualne parove čime je postignut skoro isti status kao i da su vjenčani.
XS
SM
MD
LG