Dostupni linkovi

Belgija će osigurati nastavak hrvatskih pregovoraBelgijsko predsjedništvo EU-a nastojat će osigurati glatki nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji se primiču kraju, ali se ne može obavezati da će oni biti dovršeni do kraja ove godine, izjavili su u petak najviše zvaničnici zemlje koja sljedeće sedmice preuzima rotirajuće predsjedništvo Evropske unije.

"Belgija će podržavati dobar napredak u pregovorima s Hrvatskom, ali se ne obvezuje na vremenski okvir", rekao je belgijski premijer Iv Leterm ( Yves Leterme) na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje može li Hrvatska za vrijeme belgijskog predsjedništva, koje traje do 31. decembra ove godine, završiti pristupne pregovore.

Premijer Leterme, ministar vanjskih poslova Stevene Vanakere i državni sekretar za evropske poslove predstavili su u Briselu prioritete belgijskog predsjedništva, koje započinje u četvrtak, 1. jula.

"Na pitanja kada treba otvoriti ili zatvoriti poglavlja, odgovor će se tražiti na temelju napretka. Ja sam još tokom posjete Zagrebu, prije nekoliko sedmica, rekao da je vremenski okvir vrlo tijesan i da stvari treba gledati kakve jesu i vidjeti što je moguće", rekao je Leterm.

"Kao što je rekao premijer, naša se logika ne zasniva na kalendaru, nego na zaslugama", odgovorio je na isto pitanje ministar Vanaker. "Moj će posao biti osigurati glatki nastavak pregovora s Hrvatskom, koji se približavaju kraju", rekao je Vanaker.

Belgija ce u procesu proširenja, koje uključuje zapadni Balkan, Tursku i Island, nastojati biti "pošteni posrednik" izmedu kandidatskih zemalja i zemalja članica EU-a, rekao je Vanakere, prenijela je Hina.
XS
SM
MD
LG