Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optuženi za ratni zločin u Bratuncu nije se pojavio pred sudom BIH


Novak Stjepanović, koji je optužen za ratni zločin u Bratuncu, ponovo se nije pojavio u Sudu BiH, pa je ročište za izjašnjenje o krivici prolongirano - prenosi BIRN - Justice Report.

Imamo informaciju da je optuženi primio poziv za prethodno ročište i rješenje o dodjeljivanju branioca, međutim, nemamo informaciju od Interpola da je blagovremeno obaviješten o ovom ročištu - kazala je sutkinja Jasmina Kosović.

U novembru 2009. podignuta je optužnica prema kojoj se Stjepanović tereti da je 20. maja 1992. u naselju Borkovac (opština Bratunac) sa četiri pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u zarobljavanju 14 Bošnjaka.

Tužilaštvo smatra da je optuženi zarobljene civile maltretirao, oduzeo im novac i, zajedno s drugim vojnicima iz grupe, učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba.

Potjernica za Stjepanovićem raspisana je 2007., a, prema podacima Tužilaštva BiH, on posjeduje državljanstvo BiH i Republike Srbije.Iz dokumentacije sam primijetio da je dotični, prema izvještaju policije Srbije, svojeručno potpisao poziv. Mislim da to jasno ukazuje da ne želi da se pojavi - kazao je tužilac Adnan Gulamović.

Sud BiH će Interpolu poslati dodatne informacije o adresi optuženog.Novo ročište za izjašnjenje o krivici je 8. oktobra.Sud BiH za zločin u Borkovcu pravosnažno je osudio Mirka Todorovića na 13 godina i Miloša Radića na 12 godina zatvora.

Todorović je pobjegao nakon što su on i Radić pušteni iz pritvora te je i za njim raspisana potjernica.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG