Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potrebno intenziviranje saradnje BiH i Ruske FederacijeMinistar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj sastao se u Sarajevu sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Vladimirom Titovom.

Na sastanku je razgovarano o političkoj i opštoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu dolazećih izbora i dinamici progresa evropskih i NATO integracija.

Razgovarano je i o saradnji u Savjetu bezbjednosti UN-a i uzajamnoj podršci kandidata dviju zemalja u međunarodnim tijelima. Izraženo je obostrano zadovoljstvo do sada potpisanim sporazumima između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, te dodatno potvrđeno nastojanje i potreba da se bilateralni odnosi nadalje razvijaju novim sporazumima i saradnjom na ekonomskom, političkom i kulturnom polju.

Ministar Alkalaj je istakao važnost podrške Ruske Federacije Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, kao i potrebu intenziviranja ekonomske saradnje i posjeta na visokom nivou. U tom kontekst, zamjenik ministra Titov je izjavio da Ruska Federacija želi plasirati svoje investicije ne samo u jednom regionu BiH već na njenoj cjelokupnoj teritoriji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Titov je izrazio podršku nastojanju Bosne i Hercegovine da postane članicom Evropske unije, te ovom prilikom pozvao ministra Alkalaja da uskoro posjeti Rusku Federaciju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.
XS
SM
MD
LG