Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Belgija: EU u septembru ponovo o kandidaturi SrbijeŠefovi diplomatija Evropske unije će u septembru, vrlo vjerovatno, ponovo razmotriti dalje korake ka kandidaturi Srbije za čclanstvo u EU, izjavio je danas u Briselu belgijski ministar spoljnih poslova Stev Vanakere. Predstavljajući program belgijskog predsjedništva evropske 27-orice,Vanakere je rekao da je već polovinom juna odlučeno da se prihvati ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Srbija.

Vanakere je objasnio da EU ni na koji način ne želi da u slučaju Beograda kočči već naprotiv slijedi logiku primenjenu i prema drugim zemljama koje idu ka članstvu u EU, prenosi Beta.

Na pitanje kako će belgijsko predsjedništvo koje počinje 1. jula, postupiti prema odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vanakere je uzvratio da je to pitanje od velikog značaja.

"Mi ćemo stvoriti klimu u kojoj će kroz dogovor ministara inostranih poslova EU i visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton mnogo višse biti ispoljena logika da govorimo jednim glasom nego što je to bilo u prošlosti", rekao je on.
XS
SM
MD
LG