Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blic:Luka Bojović pobjegao u Južnu AmerikuLuka Bojović pobjegao je iz Beograda u Južnu Ameriku nakon što ga je Sretko Kalinić, uhapšeni pripadnik zemunskog klana, optužio za brojna ubistva, saznaje „Blic“ od izvora upoznatog sa istragom.Čekalo se izručenje Kalinića iz Hrvatske i ukoliko bi on ponovio optužbe, to bi bio osnov za hapšenje Bojovića.

Kalinić je u Hrvatskoj saslušan u svojstvu građanina i njegov iskaz ne može da se koristi za pokretanje postupka. Tek po izručenju Srbiji, Kalinić će biti saslušan u prisustvu advokata i njegov iskaz bi se tretirao kao dokaz - kaže izvor „Blica“.Prema riječima izvora, kada je u Hrvatskoj objavljeno da je Kalinić optužio Bojovića, on je napustio Beograd i zatim Evropu i otišao za Južnu Ameriku.

Za Bojovićem za sada nije raspisana potjernica, a to može da bude učinjeno, kad Kalinić da iskaz u Srbiji, ili ukoliko bude osumnjičen u okviru neke druge istrage.Do imena Luke Bojovića se došlo i u okviru istrage koja se vodi protiv grupe Darka Šarića, ali za sada je još rano da se poveden postupak protiv njega. Vrlo je moguće da iskaz Kalinića neće ni biti potreban da bi se Bojović osumnjičio - kaže izvor „Blica“.

Kalinić je, osim što je opisao ko je odgovoran za više ubistava u kriminalnom svijetu, govorio i šta se desilo sa pripadnicima zemunskog klana, koji su još u bjekstvu. On je naveo da je zajedno sa Bojovićem ubio Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, a da je Vladimira Milisavljevića - Vladu Budalu vidio u Španiji sa hrvatskim pasošem.

Županijski sud u Zagrebu juče je odredio jednomjesečni pritvor Sretku Kaliniću jer su kod njega nađena dva lažna hrvatska pasoša.Kalinić će tokom dana biti odveden u pritvor u Remetincu, odnosno u zatvorsku bolnicu. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti ponavljanja krivičnog djela - rekao je Beti istražni sudija Krešimir Devčić.

On je naveo da je Kalinića juče ispitao u bolnici „Sestara milosrdnica“ u Zagrebu, u kojoj se nalazi od kada ga je ranio Miloš Simović na obali zagrebačkog jezera u Rakitju.

Potpisivanje ugovora između predstavnika ministarstava pravde Srbije i Hrvatske, koji će regulisati izručenja sopstvenih državljana, zakazan je za 29. jun. Očekuje se da će Kalinić za najviše dvije nedelje posle potpisivanja ugovora biti izručen Srbiji. On će biti prebačen u Specijalni zatvor u Zabeli jer je pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za druge zločine zemunskog klana, a po odobrenju suda biće saslušan.
XS
SM
MD
LG