Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak BIH i NATO korak naprijed na putu BIH ka NATODelegacija Stalnog komiteta za vojna pitanja Parlamentarne skupštine NATO i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović i Željko Komšić ocijenili su danas u Sarajevu da njihov sastanak "predstavlja korak naprijed" na putu BiH ka NATO.

Dvadesetpetočlana delegacija, koju predvodi predsedavajući Pododbora za bezbjednost Svere Mirli (Sverre Myrli) iz Norveške, razgovarala je sa zvaničnicima BIH o stanju u zemlji i regionu, ustavnim promjenama u BIH, drugim reformama i predstojećim izborima.

Članovi Predsedništva BiH su naveli da su svi politički faktori u zemlji opredeljeni za euro-atlansku integraciju svoje zemlje.

Radmanović je kazao da se ustav BiH "može menjati postepeno u demokratskoj proceduri, konsenzusom unutar BiH, bez nametanja spolja".On je dodao da "kancelarija OHR-a, kao vrhovni autoritet koji je iznad legalno izabranih organa vlasti, nametanjem odluka znatno usporava demokratske procese i reforme u BiH".

Željko Komšić je ocjenio da BiH sada "nije funkcionalna država", ali, "kroz reforme, uključujući i ustavne, može biti efikasan partner Evropskoj uniji i NATO". "Zbog toga je neophodno jačati centralnu vlast i menjati glomazni i nefunkcionalni sistem administracije", kazao je Komšić, saopštilo je Predsedništvo BiH.

Komšić je rekao da je prijem BiH u MAP važna stepenica prema NATO-u i zahvalio svim zemljama za podršku.

Šef delegacije Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO, Svere Miril je istakao važnost mira i stabilnosti i dodao da su zbog toga važne čvršće veze BiH i NATO.
XS
SM
MD
LG