Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisan sporazum o saradnji BIH I Crne GoreMinistar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar finansija Igor Lukšić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji BiH i Crne Gore na poslovima iz oblasti geodezije.

Ovim sporazumom se utvrđuju zajednički interesi na saradnji dviju zemalja u pripremi i realizaciji projekata u oblasti geodezije te osigurava postizanje evropskih standarda u geodetskim poslovima.

BiH i Crna Gora će zahvaljujući ovom sporazumu sarađivati u oblasti osnovnih geodetskih radova, premjera državne granice, uspostavi i korištenju mreža permanentnih stanica, kartografije, katastra nekretnina i uspostavi infrastrukture prostornih podataka.

Kako je nakon potpisivanja pojasnio ministar Nović, Sporazumom se osigurava razmjena informacija i iskustava u pogledu zakonske regulative, obrazovanju kadrova geodetske struke i drugih djelatnosti od zajedničkog interesa.

Ministar Nović smatra da će saradnja u ovoj oblasti omogućiti da BiH i Crna Gora postignu dogovor, odnosno usaglase aktivnosti na utvrđivanju međudržavne granice, što je jedan od uvjeta evropskih integracija.

Ministar Igor Lukšić pohvalio dosadašnji rad Međudržavne komisije za određivanje međudržavne granice, za koju je kazao da je napravila dosta "dobrog posla".

Izrazio je očekivanje da će ova komisija što prije privesti posao kraju, što će biti dobar signal za daljnje evropske ambicije BiH i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG