Dostupni linkovi

BP popravio kvar na bušotini u Meksičkom zalivuNaftna kompanija British Petroleum (BP) saopštila je da je popravljen kvar na bušotini u Meksičkom zalivu i da je nastavljeno odvođenje nafte koja curi iz te bušotine, prenose u četvrtak agencije.

Zbog uklanjanja poklopca za oštećenu naftnu platformu u koji je udarila mala podmornica na daljinsko upravljanje, nafta je bez zaustavljanja ječe curila oko 10 sati.

Poklopac je morao da bude privremeno podignut pošto su inženjeri primijetili da raste pritisak plina u cijevi koja upumpava toplu vodu u poklopac, da bi se spriječilo njegovo smrzavanje u ledenoj vodi.

Sirova nafta, prema riječima američkih naučnika, iz bušotine u Meksičkom zaljevu curi brzinom od oko 30.000 do 60.000 barela dnevno, dok poklopac, kako je saopštio British Petroleum (BP) , zadržava oko 16.000 barela na dan.

Curenje nafte izazvano je eksplozijom bušotine koja se dogodila u aprilu kada je poginulo 11 radnika.

Zbog naftne mrlje zatvorena su mjesta za ribolov, uginulo je na stotine kornjača i morskih ptica, kao i desetine delfina, a ugrožene su obale četiri američke savezne države.
XS
SM
MD
LG