Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina objavila hapšenje Ujgura osumnjičenih za terorizamKineske vlasti danas su saopštile da su uhapsile grupu Ujgura za koji tvrde da su pripremali napade u zapadnom regionu Sinđang, gdje je u etničkim sukobima 2009. godine stradalo skoro 200 ljudi.

Portparol kineskog ministarstva javne bezbjednosti Vu Heping rekao je da su napadi planirani za prošlu godinu, kada se dugotrajna napetost između Ujgura i Kineza 5. jula pretvorila u krvave sukobe u regionalnoj prijestonici Urumčiju.

U sukobima za koje zvanični Peking tvrdi da su plod zavjere ujgurskih aktivista iz inostranstva poginulo je skoro 200 ljudi.Vu je rekao da je uhapšeno više od 10 članova bande "tvrdog jezgra terorista" povezanih sa islamističkim pokretom Istočni Turkestan, zabranjenom terorističkom organizacijom koja se zalaže za nezavisnost Sinđanga.

Među uhapšenima su i vođe grupe, koji su, po Vuovim riječima, izveli napade za vreme održavanja Olimpijskih igara u Pekingu 2008, a kasnije putovali po zemlji propovijedajući vjerski ekstremizam, vrbujući nove članove i prikupljajući sredstva.

Vu je dodao da je ta banda imala različite vrste bombi, noževe i drugo oružje i planirala napade u gradovima na jugu Sinđanga između jula i oktobra 2009. godine.

Zavjera je otkrivena, a članovi organizacije pobjegli su u druge djelove Kine i u inostranstvo.
XS
SM
MD
LG