Dostupni linkovi

Zahtjev Karadžića opasan za Njemačku?



Dokumenti koje Haški tribunal traži od Njemačke, a Radovan Karadžić smatra važnim za svoju odbranu, mogu ugroziti interes vlade u Berlinu, prenosi Deutsche Welle.

Kristijan Švarc-Šiling, koji je 1995. bio ministar za telekomunikacije, kaže da je "moguće da se u dokumentaciji nalaze kompromitujući podaci, na primjer informacija da su Francuska ili Velika Britanija švercovale oružje u BiH".

Advokat 6.000 preživjelih Srebreničana u procesu protiv Ujedinjenih nacija Aksel Hagedorn, smatra da će protivljenje njemačke vlade Karadžićevom zahtjevu njemu poslužiti kao "dokaz dosadašnje strategije" - da Tribunal ne vodi iskren proces i da ne želi da istraži pravu istinu, navodi njemačka medijska kuća.

Karadžić i njegovi branioci traže da njemačka vlada Haškom tribunalu preda osam kategorija dokumenata - izveštaja, memoranduma, prepiski i izveštaja njemačke obaveštajne službe o isporukama oružja u Bosnu, prije svega u Srebrenicu 1995. godine.

Profesor međunarodnog prava Kristijan Tomušat ocijenio je da Karadžićevi branioci čine sve da bi usporili proces i da Haški tribunal ima pravo da zahtijeva svu raspoloživu dokumentaciju koja ima direktne veze sa procesom, ali da nema zadatak da "piše historiju građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji".
XS
SM
MD
LG