Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bulić: Ališpago priprema atentat na Tužiteljicu


Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži pritvor Zulfikaru Ališpagi, osumnjičenom za zločine na području opštine Konjic, navodi se u izvještaju BIRN-a.

Ibro Bulić, državni tužilac, je kazao da je produženje pritvora potrebno jer postoji realna i evidentna opasnost da bi Zulfikar Ališpago mogao pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, te da bi na slobodi sigurno vršio uticaj na svjedoke i saučesnike.

Bulić je dodao da agenti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imaju saznanja da osumnjičeni priprema atentat na Vesnu Budimir koja je glavna tužiteljica u ovom predmetu, prenosi BIRN.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje niti osnovni uslovi da bi Ališpagi bio produžen pritvor, a da su navodi o eventualnom ubistvu tužiteljice Budimir "neodgovorni i bez argumenata".

Zulfikar Ališpago zvani "Zuka", bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), osumnjičen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 16. aprila 1993. godine, prilikom napada na selo Trusina kraj Konjica, kada je ubijeno 19 civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ališpago je uhapšen 1. februara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru, navodi BIRN.
XS
SM
MD
LG