Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nato ima povjerenja u generala MekristalaGenerlani sekretar NATO-a ima puno povjerenje u zapovjednika snaga Saveza u Avganistanu američkog generala Stenlija Mekristala, usprkos članku u kome je javno kritikovao američku administraciju.

"To je jedan nesretan članak, ali ipak samo članak", izjavio je portparol NATO-a Džejms Apaturai u ime generalnog sekretara Saveza Andersa Fogha Rasmusena, prenijela je agencija Rojters.

"Nalazimo se usred vrlo realnog sukoba i generlni sekretar ima puno povjerenje u generala Mekristala kao zapovjednika snaga NATO-a i njegovu strategiju", rekao je portparol Saveza u Briselu Džejms Apaturai.

U članku koji ove sedmice treba izaći u muzičkom časopisu Rolling Stone, ali su njegovi dijelovi već procurili u vašingtonskim medijima, general Mekristal je napisao da se osjeća izdanim.

On je opisan kao vuk samotnjak u zavadi s mnogim značajnim figurama administracije američkog predsjednika Baracka Obame i u nemogućnosti da i neke od svojih vojnika uvjeri kako njegova strategija može donijeti pobjedu u ratu.

Prvi čovjek međunarodnih snaga izuzeo je jedino američku državnu sekretarku Hilari Klinton koja ga je podržala u zahtjevu za upućivanje dodatnih trupa u Avganistan.

Članak u kome je Mekristal iskazao nezadovoljstvo i razočarenje politikom SAD-a u Avganistanu, kako ocjenjuju agencije, pokazao je da postoji neslaganje između američkog vojnog vrha u Avganistanu i Obaminih bliskih savjetnika.

To neslaganje izlazi na površinu u vrlo osjetljivom trenutku za Pentagon koji se našao na udaru kritika upućenih zbog strategije koja se nije pokazala uspješnom u devet godina dugom ratu u Avganistanu.

Stenli Mekristal se kasnije javno izvinio zbog komentara koje je iznio u članku u vezi sa situacijom u Afganistanu. Rekao je da je njegov članak "greška koja odražava slabu procjenu" i da on "ima ogromno poštovanje i divljenje prema predsjedniku Obami i njegovom nacionalnom timu za sigurnost".
XS
SM
MD
LG