Dostupni linkovi

Ahmetović:BIH spremna za viznu liberalizaciju


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović susreo se danas u Briselu s komesarkom za unutrašnja pitanja Evropske unije Sesilijom Malstrom.

Iskazano je zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Malstrom je istakla da Evropska komisija smatra liberalizaciju viznog režima veoma važnom za zbližavanje građana, posebno mladih ljudi.

Kazala je da nema nikakvih sumnji da će se i preostale obaveze iz Mape puta ispuniti do dolaska eksperata početkom jula u BiH da bi procijenili postignuti napredak u tri preostala uslova iz liberalizacije viznog režima.

Riječ je o uslovima koji se odnose na harmonizaciju krivičnih zakona BiH, uspostavu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razmjena podataka između policijskih agencija i tužilaštava, te kontinuirani napredak u izgradnji kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministar Ahmetović je istakao da će, nakon donošenja odluke o ukidanju viznog režima koju očekuje u jesen ove godine, BiH odgovorno prihvatiti takvu odluku i pokrenuti medijsku kampanju koja će građane upoznati o svim pravima i obavezama koje proizlaze iz takve odluke.

Tokom dvodnevne posjete Briselu, ministar Ahmetović će o viznoj liberalizaciji razgovarati sa članovima Evropskog parlamenta (Tanja Fajon, Doris Pack, Jelko Kacin, Emina Bozkurt, Ana Ibrišagić, Arnaud Danjea i Zoran Taler), a sutra će imati odvojene susrete s ministricom MUP-a Belgije i državnim sekretarom nadležnim za pitanja imigracija.
XS
SM
MD
LG