Dostupni linkovi

Niže cijene nafte


Cijene nafte pale su danas danas na međunarodnim tržištima zbog obnovljene zabrinutosti da će dužnička kriza u eurozoni naškoditi globalnom ekonomskom oporavku.

Barel sirove nafte za isporuke u julu pojeftinio je na američkom tržištu 85 centi, ili 1,1 odsto na 76,97 američkih dolara. U Londonu je cijena barela nafte za isporuke u avgustu pala 50 centi ili 0,6 odsto na 78,11 $.

Barel je u ovoj godini ukupno pojeftinio 2,6 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.Na naftno tržište negativno je uticala poruka pojedinih lidera Evropske centralne banke (ECB) da bi se neke banke u eurozoni mogle suočiti s velikim problemima zbog rastućih kreditnih gubitaka.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što je Kina najavila fleksibilniju kursnu politiku, odnosno da će dopustiti postupno jačanje juana.

Analitičari ocjenjuju da se nafta jasno primiče granicama od 80 dolara, ali da i dalje postoji zabrinutost zbog situacije u eurozoni, zbog vidljivih korelacija između tržišta akcija i robe.

Američka banka Goldmen Saks /Goldman Sachs/ revidirala je danas naniže svoje prognoze o cijenama nafte u naredna tri mjeseca.

Banka očekuje da će prosječna cijena barela u tom periodu iznositi 87 $, što je 9,4 odsto manje od ranijih projekcija.
XS
SM
MD
LG