Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lukašenko naložio obustavaljanje tranzita gasa za EvropuPredsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naložio je da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz zemlju nakon što je ruski Gasprom smanjio isporuke gasa.

Lukašenko je obustavu tranzita gasa najavio u Minsku, tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Oko 20 odsto ruskog gasa odlazi u Evropu preko Bjelorusije i obustava bi oštetila oko šest odsto evropskih potrošača, prije svega u Litvaniji, Njemačkoj i Poljskoj.

Bjeloruski predsjednik je pozvao rusku stranu da dug Gaspromu "prebije" sa dugom koji ta ruska državna kompanija ima za tranzit preko bjeloruske teritorije.

Lukašenko je ocjenio da "Gasprom od spora pravi gasni rat" i kazao da gas neći ići u Evropu preko Bjerlorusije sve dok Gasprom ne plati dug za tranzit.

"Gasprom je dužan 260 miliona dolara, uzimajući u obzir i maj. Naložio sam da se obustavi tranzit gasa preko Bjelorusije dok Gasprom ne plati. Za pola godine nam nisu ni kopejku platili", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je kazao da je u maju Bjelorusija u potpunosti platila isporuke ruskog gasa, uzimajući u obzir povećane cijene za gas.

Moskva traži od Minska da plati ovogodišnji dug za gas u iznosu od 192 miliona dolara, preteći da će postepeno skratiti isporuke gasa do 85 odsto, što je, po rečima šefa Gasproma Alekseja Milera "proporcionalno visini duga".
XS
SM
MD
LG