Dostupni linkovi

Abas poziva SAD da intervenišu kod Izraelaca


Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas tražiće od američke administracije da interveniše kod Izraelaca da bi se zaustavio sporni plan rušenja 22 palestinske kuće u istočnom Jerusalimu, rekao je danas jedan palestinski zvaničnik.

Glavni palestinski pregovarač Saab Erakat koji prati Abasa u posjeti Jordanu, rekao je da je Abasova poruka amerikancima preneta jutros. Sjedinjene Države izrazile su "zabrinutost" zbog jučerašnjeg odobrenja gradske uprave Jerusalima da se, u okviru kontrovrznog projekta, sruše 22 palestinske kuće u istočnom dijelu grada.

Odobrenje izgradnje izraelskog turističkog centra uz rušenje palestinskih kuća podigla je napetost u podeljenom Jerusalimu. U sjedištu Palestinske uprave Ramali Abasov portparol ocjenio je da ta odluka predstavlja "vraćanje izraelskoj politici stvaranja prepreka američkim naporima za unapređenje indirektnih pregovora" između Palestinaca i Izraelaca i pozvao SAD da hitno reaguje na te "provokacije".

Izrael je proglasio Jerusalim svojim vječnim glavnim gradom dok Palestinci žele da istočni deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.
XS
SM
MD
LG