Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fejt: Priština za dijalog s Beogradom, ali ne o statusu


Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt ocijenio je danas, u Briselu, da očekivano"savjetodavno mišljenje" Međunarodnog suda pravde može dovesti do "većih kontakata" Beograda i Prištine.

Ali je predočio i da vlasti u Prištini ne žele raspravu o statusu I podjeli Kosova. Fejt je, u izlaganju i raspravi s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, stavio do znanja da on ne može donositi sud o mišljenju suda u Hagu, ali je zaključio da Beograd i vlasti u Prištini to mišljenje "treba da vide kao priliku za dijalog otvorenim pitanjima za koje imaju zajednički interes da ih rješavaju".

Kosovo je "jasno evropski izazov", ali EU ima i sve moguchnosti da obezbijedi kretanje Kosova ka uključivanju u Evropu, ocjenio je specijalni izaslanik EU.

Fejt je snažno podvukao da bi Srbi na Kosovu morali imati jasnu autonomiju, u saglasnosti s planom Martija Ahtisarija. A, kako je istakao, Evropska unija je u najboljem položaju da olakša taj dijalog zato što ima "mnogo mogućnosti da podstakne i instrumente da pomogne dvijema stranama da pokrenu i održe postepeno napredujuću vezu".
XS
SM
MD
LG