Dostupni linkovi

Eurostat: Crna Gora najbogatija van EU zone



Crna Gora je najbogatija među zemljama regiona koje zvanično nijesu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje evropske agencije za statistiku Eurostat.

Lista država koja obuhvata članice EU, kandidate i potencijalne kandidate, kao i Norvešku i Švajcarsku, formirana je na osnovu upoređivanja bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika za prošlu godinu i kupovne moći stanovništva, piše Pobjeda.

Crna Gora se, uz indeks od 43 odsto, nalazi ispred Srbije, BiH i Albanije.Standard u Crnoj Gori je, prema podacima Eurostata, veći u odnosu na Makedoniju, koja je kandidat za ulazak u EU, ali i u poređenju sa Bugarskom, poslednjom članicom Unije.

Indeks koji ima Crna Gora približan je rumunskom i turskom, ali je daleko ispod prosjeka u EU, označenog indeksom 100. Luksemburg je prva na listi zemalja članica EU, sa indeksom 268, a slijede Irska, Holandija i Austrija.

Trocifren indeks, odnosno standard veći od evropskog prosjeka, imaju i Švedska, Danska, Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Finska, Francuska, Španija i Italija.
XS
SM
MD
LG