Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonska zajednica u Srbiji i dalje bez nacionalnog saveta


Elektorska skupština Makedonske nacionalne zajednice u Srbiji nije ni danas, u drugom pokušaju, izabrala Savet te nacionalne zajednice jer nije bilo kvoruma zbog bojkota jednog broja elektora.

Ni u drugom pokušaju Makedonci danas u Pančevu nisu izabrali svoj Savet, jer je od neophodnih 45 elektora Skupštini prisustvovalo 40 posto nekoliko njih nije želelo da uđe u salu gradske uprave.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će u toku naredne nedelje izaći sa predlogom rešenja za problem i novi sastav Saveta makedonske nacionalne manjine", izjavio je novinarima državni sekretar Jan Sabo posle otkazivanja Elektorske skupštine.

Članovi Makedonskog saveta "Jabuka" odbili su da prisustvuju skupštini zahtevajući da pojedini članovi starog sastava Saveta budu skinuti sa spiska kandidata za izbor novog tela. Oni nisu želeli da obrazlože zahtev.

Šesnaest manjinskih nacionalnih zajednica biralo je 6. juna svoje savete na direktnim izborima, dok su pripadnici makedonske, hrvatske i slovenačke zajednice odlučili da svoje savete biraju na elektorskim skupštinama.
XS
SM
MD
LG