Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Minsk upozorava da će smanjiti tranzit ruskog gasa u Evropu


Belorusija upozorava ruski Gasprom da neće biti u mogućnosti da održava transport ruskog gasa u Evopu ukoliko joj smanji isporuke gasa, navode RIA Novosti pozivajući se na činovnika u Ministarstvu energetike Belorusije.

Gasprom je ove nedelje Belorusiji dao rok da do 21. juna isplati dug od 192 miliona dolara za ovu godinu, preteći da će joj smanjiti isporuke gasa za 85 odsto, odnosno ostaviti neophodnih 15 odsto za održavanje gasnog sistema u funkciji.

"Ako se uvede ograničenje od 15 odsto, biće teško održavati tranzit gasa. Da bi gasni tranzitni sistem funkcionisao, neophodno je održavati određeni pritisak", navodi taj izvor.

Šef Gasproma Aleksej Miler rekao je u subotu da kompanija ima tehničke mogućnosti da isporuči Evropi neophodni gas, zaobilazeći Belorusiju.

Odluka o roku od pet dana za ograničenje isporuka gasa Belorusiji, ukoliko ne isplati dug, saopštena je u utorak na sastanku predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i Milera.

Miler je juče potvrdio da su pregovori sa Belorusijom završeni bez rezultata i da je potpisan ukaz o smanjenju isporuka 21. juna od 10.00, po moskovskom vremenu.

Prema ugovoru, Belorusija treba ove godine da plaća ruski gas po ceni od 169 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ali za sada, po svojoj odluci, plaća po staroj ceni od 150 dolara. Zbog te razlike se i pojavio dug od 192 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG