Dostupni linkovi

Ki Mun pozvao na intenziviranje rješavanja problema izbjeglica


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je u poruci, povodom Međunarodnog dana izbjeglica, na "uznemirujući trend smanjenje broja izbjeglica koje mogu da se vrate kućama".

Ban Ki Mun je saopštio da se tokom 2009. godine u svoje domove vratilo samo 250 000 izbjeglica od ukupno 15 miliona u svijetu, što je najmanji godišnji povratak u posljednje dvije decenije, a osnovni razlozi za to su produžena nestabilna situacija u Avganistanu, Kongu i Sudanu.

Generalni sekretar UN istakao da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana izbjeglica "Dom", koji naglašava patnje 15 miliona izbjeglica više od tri četvrtine u zemljama u razvoju, koji su morali napustiti svoje domove zbog konflikta ili progona.

"Moramo usvojiti politiku koja će se prilagoditi ovoj sitauciji. To znači bliska saradnja sa zemljama domaćinima i intenziviranje naših napora kao rješenju konflikta kako bi se izbjeglice mogle vratiti svojim kućama", rekao je Ban Ki Mun.

Generalna skupština UN usvojila je u decembru 2000. godine rezoluciju kojom je 20. jun ustanovljen kao Svjetski dan izbjeglica.
XS
SM
MD
LG