Dostupni linkovi

Iran optužio UN za dvostruke standarde



Iranski Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost kritikovao je danas poslednje sankcije UN uvedene Teheranu zbog njegovog spornog nuklearnog programa, navodeći da one odražavaju dvostruke standarde svetskih sila.

Savet je ukazao da su SAD i druge nuklearne sile kaznile Iran sankcijama iako Teheran, kako tvrdi, na poseduje nuklearno naoružanje, dok u isto vreme podržavaju Izrael za koji se veruje da ima "popriličan nuklearni arsenal".

Savet bezbednosti UN uveo je ranije ovog meseca četvrti, strožiji paket sankcija Iranu, kojim je predviđeno zamrzavanje imovine 40 iranskih kompanija i organizacija, povezanih sa proizvodnjom balističkih projektila.

Sankcijama je, takođe, zabranjeno iransko ulaganje u aktivnosti poput iskopavanja urana, kao i mogućnost da Iran kupi neke vrste teškog naoružanja, kao što su napadački helikopteri i projektili.

SAD i EU su nezavisno od UN u prethodna dva dana usvojile dodatne sankcije protiv Irana, koje između ostalog podrazumevaju kazne protiv pojedinaca i institucija koje "pomažu Teheranu da razvije svoj nuklearni i raketni program i izbegne međunarodne sankcije".
XS
SM
MD
LG