Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lipovcu 10 godina zatvora za ratni zločinVrhovni sud RS osudio je na deset godina zatvora Sašu Lipovca (40) iz Gradiške zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac u avgustu 1993. godine.

Presuda je doneta po žalbi banjalučkog Okružnog tužilaštva koje je tražilo da se Lipovcu ukine prvostepena oslobađajuća presuda iz 2007. godine.

Pošto je Lipovac bio u bekstvu, Vrhovni sud je početkom 2008. raspisao međunarodnu poternicu za njim, pa je uhapšen u decembru prošle godine na graničnom prelazu Azerbejdžana i Gruzije.

Lipovac je, kako prenose lokalni mediji, proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. avgusta 1993, zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bekstvu, i Ž. S., koji koji je poginuo 2001, te sa još "dva nepoznata lica" u selu Liskovac na stravičan način ubili troje članova porodice Rizvanović, ranili tada četvorogodišnju M. R, i u više navrata silovali tada 20-godišnju S. R.

Nakon ovog zločina, navodi se u optužnici, Lipovac je sa Željkom Jovićem i Ž. S. i još dvojicom ubio Eminu Turan i njenog sina Almaza.
XS
SM
MD
LG