Dostupni linkovi

U prvom čitanju usvojen Zakon o popisu stanovništva u BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras podržao u prvom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine.

Prijedlog zakona sadrži odredbe koje definiraju da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se na popisu 2011. izjasne o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

U predloženom tekstu je i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom, kao i to da će glavni centar za obradu popisnih podataka biti u Istočnom Sarajevu.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijedlogu Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2011. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pretvorila se danas u žučnu debatu.. Principe zakona u prvom čitanju ovog zakona podržali su poslanici Stranke demokratske akcije, protiv su bili iz Stranke za BiH, dok su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata kazali da ne vjeruju ni jednima ni drugima.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH potpuno je u skladu sa evropskim preporukama i standardima, kazao je u ime predlagača ovog zakona poslanik Branko Dokić.

Šef poslaničkog kluba SDA Bakir Izetbegović je podsjetio na pisma zavničnika EU da BiH neće moći nastaviti evropski put ako ne obavi popis stanovništva.
XS
SM
MD
LG