Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz Turske najavljen novi konvoj za Gazu


Turska propalestinska grupa saopštila je u srijedu da će idućeg mjeseca poslati još jednu flotu s pomoći za Gazu, nastojeći ponovo da probije izeaelsku blokadu nakon što je konvoj u maju bio meta smrtonosnog izraelskog napada.

Fondacija za ljudska prava i slobode te humanitarnu pomoć (IHH) poručila je članovima Evropskog parlamenta da je okupila šest brodova za novu flotu i uputila je apel ostalima da se pridruže, prenosi Rojters.

Njena posljednja flota presretnuta je kod obala Gaze 31. maja. Sukobi su izbili na jednom brodu dok su se izraelski komandosi ukrcavali na njega kako bi provodili blokadu, a u borbama koje su uslijedile izraelske snage ubile su devet turskih državljana.

Druga flota trebala bi isploviti u drugoj polovini jula, saopćio je IHH. Grupa je pozvala međunarodne medije da izvrše inspekciju svih roba na brodovima prije nego što konvoji isplove "kako bi pokazala obavezivanje na potpunu transparentnost".

Izrael tvrdi da je IHH povezan s muslimanskim militantima, što ta grupa negira.

Richard Howitt, britanski član Evropskog parlamenta koji je organizirao pres-konferenciju IHH-a u zgradi parlamenta u Strasbourgu, izjavio je kako Evropska unija ima obavezu da osigura poštovanje humanitarnog prava i pristup slijedećoj floti.

Blokada Gaze uvedena je kratko nakon pobjede militantne grupe Hamas na palestinskim izborima 2006. Izrael tvrdi da mjere imaju za cilj zaustaviti dopremu oružja i opreme "dvostruke namjene" Hamasu i drugim militantnim grupama.

Iran, u potezu koji vjerovatno za cilj ima testirati Izrael, saopštio je u ponedjeljak da takođe šalje brodove za Gazu. Jedan je krenuo u nedjelju, a drugi će isploviti u petak prevozeći hranu, građevinski materijal i igračke, javio je iranski državni radio.
XS
SM
MD
LG