Dostupni linkovi

Đukanović tvrdi da Crna Gora nije azil za kriminalce


Skupština CG: Premijerski sat, 16.06.2010. Foto: Savo Prelević
Skupština CG: Premijerski sat, 16.06.2010. Foto: Savo Prelević
Ponovo je u crnogorskom parlamentu zabilježena oštra polemika između poslanika opozicije i premijera Mila Đukanovića, a glavna tema je bila prisustvo organizovanog kriminala u Crnoj Gori i borba protiv te pojave. Na slična pitanja odgovarao je i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, kao i o sopstvenom učešću u aferi „Satelit” o čemu se vodi sudski postupak u Beogradu.

Da li će Vlada Crne Gore uskoro sprovesti konkretne akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kako bi rezultati bili na nivou zemalja regiona koje su obavile masovna hapšenja članova kriminalnih grupa, pitao je Đukanovića predsjednik opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

Andrija Mandić, arhiv, foto: Savo Prelević
,,Te krupne ribe kada počnu da pričaju u Hrvatskoj, Sloveniji ili Srbiji, prvo što saopšte je da su bili pod zaštitom Službe bezbjednosti Crne Gore i nekih drugih službi."

Premijer je, odgovarajući na konstatacije Mandića, saopštio podatke koji, kako je rekao, govore o napretku državnih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala. Đukanović je odbacio Mandićeve tvrdnje i ocjenio da Crna Gora nije azil za kriminalce, niti su njeni državni organi servis organizovanog kriminala:

,,Podaci kojima raspolažu crnogorske službe bezbjednosti, a koji su pribavljeni kroz razmjenu sa partnerskim službama u regionu jasno ukazuju da lica uhapšena u regionu, ni u jednoj prilici nijesu pomenuli službe bezbjednosti Crne Gore niti državne organe Crne Gore."


Lider opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je konstatovao da je veliki broj investicija propao, da ekonomija Crne Gore sve više slabi, a da je ključni razlog tome što su sami inostrani investitori koji posluju u Crnoj Gori pod sumnjom da se bave nelegalnim aktivnostima:

Nebojša Medojević, arhiv, foto: Savo Prelević
,,Da li je vaš partner Deripaska priznao u sudu u Madridu da je plaćao najveću rusku mafiju? Da li je istina da je vaš čudotvorac, spasitelj Taksin Šinavatra Plamenac optužen za terorizam?Ako imate kao investitora, narko bosa Šarića, da li je krivično pravni rizik Crne Gore da mu ta imovina bude zaplijenjena?"

Šinavatra i ekonomija

Premijer Đukanović je saopštio da se crnogorska ekonomija blago oporavlja te da očekuje nove investitore u Crnoj Gori. Odgovarajući Medojeviću na opasku da ima veze sa sumnjivim investitorima, Đukanović je Medojeviću poručio da obrati pažnju prilikom svog narednog odlaska u Beograd zbog ranijeg angažmana u listu koji je kontrolisao 'zemunski klan':

,,Nemojte da zebete kada su u pitanju naši partneri. Ja uvijek zebem kada odete u Beograd, jer se plašim vaših ranih radova iz Beograda. Plašim se da nekome slučajno ne padne na pamet da prevrednuje i vaš doprinos u glasilu zloglasnog 'zemunskog klana'.
"

Pitanja o 'zemunskom klanu' i vezama pripadnika organizovanog kriminala sa crnogorskim službama bezbednosti bila su postavljena i potpredsjedniku Vlade Svetozaru Maroviću.

Svetozar Marović, arhiv, foto: Savo Prelević
,,Gospodine Maroviću, postoje čvrste indicije da su dva šefa 'zemunskog klana', Mile Luković zvani Kum i Dušan Spasojević zvani Šiptar, 1998. godine dobili lične karte i postali državljani i građani Crne Gore? Postoje indicije da su dobili službene legitimacije crnogorske Državne bezbjednosti i da su aktivno učestvovali 1998. godine u pobjedi predsjednika Đukanovića u kampanji, u drugom krugu", ustvrdio je Medojević.

,,Dokazi i činjenice apsolutno potvrđuju da Agencija za nacionalnu bezbjednost nikada nije upotrijebila niti se koristila ubicama o kojima vi govorite za bilo kakve državne interese ili, da budem precizan – meni to apsolutno nije poznato", odgovorio je Marović

Marović je saopštio da je spreman da svjedoči u postupku u aferi Satelit i ponovio da u tom postupku nije ni optuženi, ali ni svjedok:

,,Niti Vrhovni savjet odbrane niti Savjet ministara nikada nije donio odluku o zaključenju toga ugovora niti je taj ugovor bio pravno zaključen. Želim da vas potpuno uvjerim da stojim mirno čekajući sve što može da potvrdi vladavinu zakona bilo u mojoj ili nekoj drugoj zemlji."


Odgovarajući na pitanje poslanika, Marović je rekao da su isključivo ekonomski razlozi opredijelili Vladu da da crnogorsko državljanstvo bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri:

,,Apsolutno želim da izrazim, vjerujem zajedničko, očekivanje da će razlozi koji su rukovodili donosioca jedne ovakve odluke, a to je da se pokažu efekti ekonomskog razloga, uskoro svakako biti i javno valorizovani."

*****

Pročitajte i ovo

Đukanović konkretizovao optužbe protiv Tadićevog kabineta

Opozicija "s prezirom" odbacuje Đukanovićeve optužbe
Srbija odbacuje Đukanovićevu optužbu kao neutemeljenu
Početak kampanje crnogorske opozicije

XS
SM
MD
LG