Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nafta pala zbog rasta zaliha


Cijene nafte pale su danas na američkom tržištu, nakon što je iznenađujući rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prigušio želju ulagača za rizičnom robom.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u julu pala je na američkom tržištu 27 centi na 76,67 dolara, nakon što je nakratko prešla granicu od 77 dolara.

Na tržištu u Londonu cijena barela za isporuke u avgustu ostala je gotovo nepromijenjena na 77,05 dolara za barel, prenosi SEEbiz.

Prema podacima Američkog naftnog institute (API), zalihe sirove nafte porasle su u prošloj sedmici za 579 hiljada barela, a rast je zabilježen i u kategoriji naftnih proizvoda.

Izvještaj vlade o zalihama, koje mnogi smatraju potpunijim, biće objavljen tokom dana i pružiće nove smjernice o potražnji na početku ljetne sezone vožnje, kada je potrošnja za benzinom najveća.

Prema anketi Rojtersa /Reuters/, očekuje se da će vladini podaci pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,2 miliona barela i neznatan rast zaliha benzina, za samo 200 hiljada barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 73,17 dolara, što je 18 centi manje u odnosu na utorak.
XS
SM
MD
LG