Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz nove masovne grobnice u istočnoj Bosni ekshumirano deset tijela


Na području opštine Bratunac u istočnoj Bosni u srijedu je otkrivena nova masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci deset bošnjačkih civila, izjavio je u srijedu čelnik Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Marko Jurišić.

"Na lokaciji šljunčare Ada otkriveni su posmrtni ostaci deset osoba, no radi se o nekompletnim tijelima. Poznato je da se radi o Bošnjacima, no ne zna se je li riječ o žrtvama genocida ili pak osobama koje su ubijene početkom 1992. godine", rekao je Jurišić za Hinu.

Prema njegovim riječima ekshumacija tijela će se nastaviti do kraja sedmice jer se pretpostavlja da grobnica krije još posmrtnih ostataka koji će biti preneseni u Tuzlu gdje će se uzeti uzorci za identifikaciju.

Identifikacija DNK metodom provodi se u Međunarodnom Institutu za nestale osobe u Tuzli, pojasnio je Jurišić.

Na području istočne Bosne otkriveno je više masovnih grobnica u koje su bila bačena tijela žrtava genocida iz Srebrenice, Bratunca i Žepe.

Snage bosanskih Srba su u ljeto 1995. pobile više od 8.000 Bošnjaka i počinile najteži zločin na tlu Evrope nakon II. svjetskog rata. Zbog genocida u Srebrenici i zonama pod zaštitom UN-a više vojnih srpskih dužnosnika osuđeno je na dugogodišnje i doživotne zatvorske kazne.
XS
SM
MD
LG