Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja prijeti vojnim odgovorom


Sjeverna Koreja upozorava da će njene vojne snage odgovoriti ako Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija dovede u pitanje ulogu Pjongjanga ili ga osudi zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda.

Ambasador Sjeverne Koreje u UN-u rekao je da bi zbog nesmotrenih vojnih manevra J. Koreje moglo da se dođe u situaciju da izbije rat na Korejskom poluostrvu.

Sin So Ho zahteva da se dozvoli vojnom istražnom timu njegove zemlje da ode na mjesto potapanja broda da bi na objektivan i naučni način proverila zaključke južnokorejske istrage, što Seul ne dozvoljava.

On je optužbe na račun Severne Koreje nazvao "farsom koju su zakuvale SAD i Južna Koreja u namjeri ostvarivanja svojih političkih ciljeva". Sin je, takođe, optužio Južnu Koreju da je "od A do Z" izmislila rezultate istrage oko potapanja broda 26. marta.

Seul je 4. juna službeno zatražio od Savjeta bezbjednosti da reaguje na ono što je nazvao vojnom provokacijom Sjeverne Koreje.

Brod južnokorejske mornarice potonuo je 26. marta posle eksplozije u blizini sporne pomorske granice između dvije Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.
XS
SM
MD
LG