Dostupni linkovi

Kosor u subotu sa Putinom u Moskvi



Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastat će se u subotu s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i otvorit će predstavništvo Hrvatske privredne komore u Moskvi, saopštio je u srijedu vladin ured za odnose s javnošću.

Otvaranje predstavništva Hrvatske privredne komore u Moskvi, čija je svrha daljnje jačanje ekonomskih odnosa između dvije zemalje, najavljeno je toekom službene posjeta Kosor Rusiji u martu ove godine. Ta je posjeta bila prva službeni posjeta nekog predsjednika hrvatske vlade Rusiji uopšte i tom su prigodom potpisana tri sporazuma između dviju vlada.

Riječ je o Sporazumu o uzajamnim putovanjima državljana Hrvatske i Rusije, Ugovoru o saradnji u izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriji RH i Ugovor o ekonomsko naučno -tehničkoj saradnji.

Ugovor o izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriji Hrvatske stvara pravni okvir za uključivanje Hrvatske u Južni tok, rekla je Kosor nakon potpisivanja.

Predsjednica hrvatske vlade kazala je kako se potpisanim sporazumom otvara put za osnivanje zajedničke komapnije između Gazproma i Plinacroa koja će biti u 50 postotnom vlasništvu tih dviju firmi.
XS
SM
MD
LG