Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija Bjelorusiji dala rok pet dana za plaćanje plinaBjelorusija je dužna u roku od pet da dana riješi problem s izmirenjem duga Rusiji za dobiveni plin, izjavio je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

"Imajući u vidu da smo s Bjelorusijom u partnerskim odnosima, dat ćemo petodnevni rok da odluče kako će se dalje ponašati" rekao je Medvedev u utorak na sastanku s izvršnim direktorom Gazproma Aleksejem Milerom.

Medvedev je kazao Mileru da kontaktira bjelorusku stranu i predloži da u najkraćem roku izmiri dugovanja.

"Ne dogodi li se to, morat ćemo primjenjivati stroge mjere", dodao je ruski predsjednik. Bjelorusija za ruski plin duguje, prema različitim procjenama 140 do 200 milijuna dolara.

Ovaj dug je nastao zbog toga što Minsk Gazpromu plaća plin ne po ugovorom dogovorenoj cijeni (169,22 dolara za hiljadu kubnih metara u prvom tromjesečju, već po cijeni koju je bjeloruska kompanija Beltransgaz jednostrano odredila - 150 dolara za 1.000 kubika.

Slične nesuglasice između Rusije i Bjelorusije nastale su i 2009. godine kada je Minsk na kraju u cjelini izmirio dug, isplativši Gazpromu 244 miliona dolara.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG