Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro istraga o eventualnim masovnim grobnicama u MakedonijiMakedonske i kosovske vlasti namjeravaju da započnu zajedničku istragu povodom navoda da na makedonskoj teritoriji postoje grobnice civila sa Kosova.Prema navodima, civili su sahranjeni tokom rata 1998-1999, izjavili su zvaničnici makedonskog ministarstva spoljnih poslova.

Makedonsko ministarstvo potvrdilo je vijest u kojoj se navodi da se makedonske i kosovske vlasti konsultuju, kako bi uskoro oformile radne grupe stručnjaka koji će utvrditi da li su na tlu između Makedonije i Kosova zakopani kosovski civili.

Istraga bi trebalo da pokaže da li se radi o grobnicama u kojima su tijela civila koje su ubile srpske snage u sukobima na Kosovu, navodi portal Žurnal.

Kosovski ministar pravde uputio je prošlog mjeseca pismo makedonskoj vladi u kojem je tražio da se ispitaju navodi o mogućim grobnicama.

Kosovski ambasador u Makedoniji Skender Durmiši izjavio je za portal Žurnal da će se ubrzo sastati makedonska ministrka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen kosovski kolega Bajram Redžepi da bi razgovarali na tu temu i da bi dogovorili detalje vezane za početak istrage.
XS
SM
MD
LG