Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pahor: Slovenija neće blokirati hrvatske pregovore sa EU


Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je večeras u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da Slovenija neće blokirati završetak hrvatskih pregovora s Evropskom unijom.

"Razloga za blokadu, principijelno zaustavljanje svih otvaranja i zatvaranja poglavlja, nema", rekao je Pahor, ističući, međutim, da ga zabrinjava poglavlje "Sloboda kretanja kapitala".

On je rekao da ga "brinu izjave s hrvatske strane da Ljubljanska banka neće moći da dođe na finansijsko tržište jer nije rešeno pitanje hrvatskih deviznih štediša".

Ocenio je da bi to značilo da Hrvatska kao nova članica EU "diskriminiše jednu državu što je u suprotnosti s pravilima kluba kome se pridružuje".

"Zbog toga moram s premijerkom (Jadrankom) Kosor, obema vladama i parlamentima naći rešenje za taj 18-godišnji problem, a mogućnost postoji", rekao je Pahor.

Prema njegovim rečima, rešenje bi moglo da bude pronađeno u pregovorima o sukcesiji pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu, ali o tome treba da bude postignut dogovor i s drugim državama sukcesorima. Pahor je izrazio nadu da će to pitanje biti rešeno do 9. jula, kada će se u Dubrovniku sresti sa hrvatskom premijerkom na Kroacija samitu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG