Dostupni linkovi

Phillips: Čini mi se da je cilj bio blokada Sarajeva


Svjedok optužbe na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, Richard Phillips, ekspert za vojna pitanja, penzionsani je obavještajac britanske vojske, a ranije je svjedočio na suđenju Stanislavu Galiću, generalu Vojske RS, javlja dopisnik RSE.

Galić je osuđen, podsjećanja radi, na kaznu doživotnog zatvora za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja koju je vodio protiv civilnog stanovništva Sarajeva. Richard Phillips, ekspert za strukturu i organizaciju Vojske RS i Sarajevsko-romanijski korpusu, u odgovoru na pitanje optuženog šta su bili ciljevi ovog korpusa, kratko je odgovorio:

„Da li vi mene pitate da li je postojalo neko posebno uputstvo za Sarajevsko-romanijski korpus? Koliko sam ja shvatio - ja jesam vidio takvo uputstvo, ali teško bi mi bilo da se sjetim ako mi se dokument ne predoči, a ne sjećam se koji je dokument u pitanju - čini mi se da je cilj bio blokada Sarajeva.“

Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je Karadžićev zahtjev da tokom ovoga saslušanja bude prisutan i vojni stručnjak odbrane Radovan Radinović. Optuženi je tražio i da Richarda Philipsa ispituje 20 sati.

Radovana Karadžića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.
XS
SM
MD
LG