Dostupni linkovi

Irska protjeruje izraelskog diplomatu



Irska Republika protjerat će izraelskog diplomata zbog korištenja krivotvorenih pasoša u operaciji ubistva Hamasova zvaničnika u Dubaiju.

Irski ministar inostranih poslova Majkl Martin izjavio je kako je istraga dokazala da je osam irskih pasoša korištenih u operaciji bilo krivotvoreno, prenosi BBC.

Hamasov zvaničnik Mahmud al-Mabhuh pronađen je mrtav u hotelu u Dubaiju u januaru. Policija Dubaija saopštila je tada kako je 99 posto sigurna da su u akciju umješani izraelski agenti, iako Izrael tvrdi da nema nikakvih dokaza za to.

Martin navodi u izjavi kako je od Izraela "zahtijevano da povuče određenog službenika svoje ambasade" i da očekuje "brz pristanak na zahtjev".

"Neprihvatljivo je da države s kojom Irska ima prijateljske, pa ponekada i otvorene međusobne odnose zloupotrebljava irske pasoše, što očigledno zahtijeva čvrst odgovor", izjavio je on.

U Jerusalemu je portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Džigal Palmor izjavio da izraelska vlada žali zbog irske odluke koja, kako je kazao, "nije u skladu sa značajem naših odnosa s irskom vladom".

Krivotvoreni britanski, francuski, australijski i njemački pasoši takođe su korišteni u operaciji u Dubaiju.

Velika Britanija i Australija već su protjerale izraelske državljane zbog krivotvorenja njihovih pasoša.
XS
SM
MD
LG