Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saborski odbor podržao promjene ustava HrvatskeOdbor hrvatskog Sabora za ustav podržao je nacrt ustavnih promjena koje omogućavaju i izručenje hrvatskih državljana drugim državama.O njemu bi poslanici hrvatskog Sabora trebalo sjutra da raspravljaju, a nakon toga i da glasaju.

I dalje je sporno pitanje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma jer Socijaldemokratska partija (SDP) traži da bude pet odsto umjesto dosadašnjih 10 odsto od ukupnog broja birača.SDP je zato najavio da će podnijeti amandman na nacrt ustavnih promjena.

Nacrtom novog Ustava Hrvatske, između ostalog, obezbjeđuje se primjena evropskog naloga za hapšenje, kao i izručenje hrvatskih državljana sudskim organima država koje nisu članice EU, ako je tako propisano međunarodnim ugovorom.

Olakšavaju se uslovi za donošenje odluke na referendumu o pristupanju EU tako što će za to biti potrebni glasovi većine birača izašlih na birališta umjesto većine upisanih birača.Takođe se u preambulu Ustava uvode sve 22 nacionalne manjine.

Sudije Ustavnog suda birale bi se dvotrećinskom većinom, a predsednik Vrhovnog suda jednom godišnje će izveštavati Sabor o radu sudske vlasti, ali se o tome neće glasati.Sudovima će se dati ovlašćenja da direktno primenjuju pravo EU, a osiguraće se i nezavisnost Hrvatske narodne banke i Državne kancelarije za reviziju.Nactom se onemogućava zastarevanje krivičnih dela ratnog profiterstva i kriminala u privatizaciji.

Za promjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina, što znači da za promjene mora da glasa i opozicija.
XS
SM
MD
LG