Dostupni linkovi

Beograd: Apelacioni sud potvrdio presudu trojici "škorpiona"


Apelacioni sud u Beogradu u utorak je saopštio da je potvrdio kazne trojici nekadašnjih pripadnika jedinice MUP-a Srbije "škorpioni" za ratni zločin u Podujevu, na Kosovu 1999. godine, dok je za četvrtog okrivljenog predmet vraćen na ponovno suđenje.

Veće za ratne zločine Apelacionog suda, kojim je predsedavao sudija Siniša Važić potvrdilo je presudu nekadašnjeg Posebnog odeljenja Okružnog suda kojom su Dragan Medić i Dragan Borojević osuđeni na 20 godina, a Miodrag šolaja na 15 godina zatvora.

Presuda Željku Đukiću koji je bio osuđen na 20 godina, ukinuta je, predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Đukiću je produžen pritvor.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja osuđeni su juna prošle godine zbog ratnog zločina nad civilima u Podujevu 28. marta 1999. godine. Oni su po dolasku u to mesto i razmeštanju jedinice po kućama, u dvorištu kuće porodice Gaši ispalili više hitaca u grupu od 19 žena i dece, žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili 14 osoba, među kojima sedmoro dece.
XS
SM
MD
LG