Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izveštaj Stejt departmenta o trafikingu u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu


Srbija spada u grupu zemalja koje ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za sprečavanje trgovine ljudima, međutim čini značajne napore da to uradi, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu za 2010. godinu.

Srbija je u izveštaju označena kao zemlja koja predstavlja polaznu, tranzitnu i odredišnu tačku trgovine muškracima, ženama i devojkama sa kojima se trguje bilo unutar zemlje bilo u inostranstvu za potrebe seksualne eksploatacije i prinudnog rada, a strane žrtve nađene u Srbiji dolaze uglavnom iz istočne Evrope i centralne Azije, iako su identifikovane i dve žrtve iz Dominikanske republike tokom prošle godine.

U izveštaju se navodi da se deca, uglavnom Romi, i dalje seksualno iskorišćavaju, prisiljavaju na brak ili prosjačenje po ulicama. Državljani Srbije i dalje predstavljaju većinu žrtava identifikovanih 2009. godine, kaže se u dokumentu. U izveštaju se ocenjuje da je Vlada Srbije ostvarila je važan napredak u svojim naporima za suzbijanje trafikinga tokom 2009. godine.

Međutim, ističe se da su kazne za počinioce trgovine ljudima i dalje po pravilu niske i da se izdvajaju nedovoljna sredstva za nevladine organizacije zadužene za pružanje usluga žrtvama, kao i da su obezbeđena nedovoljna sredstva za rehabilitaciju i reintegraciju žrtava.

Crnogorska vlada u potpunosti ne ispunjava minimum standarda za elimininaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to uradi, konstatovano je u godišnjem izvještaju . Ukazano je da je Crna Gora izvor, tranizitna zemlja i destinacija žrtava trafikinga, uglavnom žena iz Ukrajine, Moldavije, Srbije, Albanije i sa Kosova.

Romska deca su prisiljena na organizovano prošenje u zemlji. Prema navodima nevladinih organizacija uglavnom strani muškarci i dečaci podležu prisilnom radu u građevinskoj industriji Crne Gore.

Ocjenjeno je da je vlada tokom 2009. godine intenzivirala napore na sprečavanju trgovine ljudima i po prvi put priznala da taj problem postoji

Crna Gora je u ovogodišnjem izveštaju popravila položaj i ne spada više u grupu zemalja koja je pod nadzorom po pitanju suzbijanja trgovine ljudima.

Kosovo je izvor, mesto tranzita i odredište za žene i decu žrtve trgovinom ljudima, posebno što se tiče prisilne prostitucije i prisilnog prošenja među decom, navodi se u izveštaju, a većina stranih žrtava prisilne prostitucije su mlade žene iz istočne Evrope, uključujući Moldaviju, Albaniju, Bugarsku i Srbiju. Deca i žene sa Kosova podležu prisilnoj prostituciji kako na Kosovu tako i širom Evrope.

Kosovo je zadržalo istu poziciju kao i prošle godine i spada u zemlje koje ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda za iskorenjivanje trgovine ljudima, međutim čine značajne napore da to učine. Navodi se da je vlada Kosova osudila veći broj počinilaca tarfikinga i preduzela značajne napore da spreči trafiking tokom perioda koji obuhvata ovaj izveštaj. Ona, međutim, nije adekvatno kaznila osuđene prestupnike, kaže se u izveštaju i podseća da su mnoge kazne bile ispod legalnog minimuma određenog po zakonu za trafiking.
XS
SM
MD
LG