Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đelić: Srbija je postala pridruženi član EU


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas u Luksemburgu da je, odlukom šefova diplomatija Evropske unije da nalože ratifikaciju sporazuma sa Srbijom, ta zemlja stupila u ugovorni odnos sa EU i postala njen pridruženi član.

Objasnio je to činjenicom da je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija sada predat parlamentima evropske 27-orice da ga potvrde. Đelić je podvukao da će to biti i snažna poruka za evropske investitore da ulažu i posluju sa partnerima u Srbiji.

Ministri su pozdravili i napore koje Srbija čini na putu ka Uniji i naglasili da će se time pozabaviti veoma brzo, "što nam daje nadu da će prosleđivanje naše kandidature Evropskoj komisiji biti na dnevnom redu najesen".

"Ako to bude slučaj, Srbija će dati sve od sebe da postigne svoj cilj, a to je da postane kandidat za članstvo u EU sredinom iduće godine", istakao je Đelić.

"Svih 27 zemalja EU su danas rekle 'da' za ratifikaciju sporazuma sa Srbijom, a čuli smo da se neke od njih uveliko spremaju da to vrlo brzo učine", kazao je on.

Španija je praktično već učinila taj korak, dodao je Đelić.
XS
SM
MD
LG