Dostupni linkovi

Hrvatska: Tužilaštvo podnelo istražni zahtev protiv Simovića


Županijsko državno tužilaštvo u Velikoj Gorici podnelo je danas istražni zahtev protiv jednog od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Miloša Simovića, zbog pokušaja ubistva Sretka Kalinića, koji je takođe osuđen za Đinđićevo ubistvo.

U saopštenju tužilaštva, koje je objavljeno na interent stranicama, navodi se da je istražni zahtev protiv 31-godišnjeg državljanina Srbije podnet zbog osnovane sumnje da je 8. juna oko podneva kod zagrebačkog jezera u Rakitju pokušao da ubije Kalinića iz neposredne blizine i iz neutvrđenog oružja ispalivši u njega dva hica.

Županijskom sudu u Zagrebu je predloženo da protiv osumnjičenog odredi pritvor.

Simovića je uhapsila srpska policija 10. juna prilikom ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice u Morovićima kod Bajakova. On se nalazi u zatvoru u Zabeli.

Kalinić se nalazi u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica i za sada nema status uhapšenog. Budući da osim srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, njegovo izručenje Srbiji nije moguće do izmena Ustava Hrvatske koji zabranjuje izručenje hrvatskih državljana drugim državama.
XS
SM
MD
LG