Dostupni linkovi

Ministri EU u ponedeljak o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Luksemburgu verovatno odobriti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, pošto prethodno čuju izveštaj tužioca Haškog suda Serža Bramerca.

To su novinarima preneli zvaničnici Saveta ministara i španskog predsedništva EU u Briselu. Evropski ministri će "potvrditi i bespogovornu privrženost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, u skladu sa Solunskim programom ugrađivanja zapadnobalkanskih država u EU", navodi se u pripremnom dokumentu zasedanja.

Ministri inostranih poslova EU će razmotriti i da li se može učiniti novi korak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, odnosno da se da nalog Evropskoj komisiji da izradi "mišljenja" o njenoj spremnosti za dobijanje kandidature, što je predložio Migel Anhel Moratinos, šef diplomatije Španije, predsedavajuće EU.

Evropski ministri od Serža Bramerca očekuju da ih izvesti o saradnji svih zemalja bivše Jugoslavije, a pre svega Srbije i Hrvatske, o saradnji s tribunalom u Hagu.

Srbija je prošlog decembra podnela zahtev za status kandidata za članstvo u EU, a tad je odlukom Saveta ministara unije stupio na snagu i prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija.
XS
SM
MD
LG