Dostupni linkovi

Obama će se u sredu sastati sa predsednikom BP


merički predsednik Barak Obama sastaće se u sredu sa predsednikom Britiš petroleuma (BP) i tom prilikom će od te naftne kompanije tražiti da otvori specijalan račun za isplatu odštetnih zahteva zbog curenja nafte iz bušotine BP u Meksičkom zalivu.

Savetnik Bele kuće Dejvid Ekselrod rekao je za televiziju En-Bi-Si (NBC) da Obama želi da nezavisna, treća strana rukovodi tim računom. Državni tužilac Floride i ministar finansija Luizijane naveli su da žele da BP uloži milijarde dolara na račun za isplatu odšteta.

Upravni odbor BP sastaće se sutra da razmotri svoju dobit u drugom kvartalu i da li može da uloži novac na račun za isplatu odšteta, s obzirom da još uvek nije poznat ukupan gubitak kompanije zbog curenja nafte sa njene bušotine.

Nafta je počela da curi posle eksplozije u aprilu, u kojoj je poginulo 11 radnika na platformi koja se nalazila nedaleko od obala američke savezne države Luizijane.

Obama će sutra i prekosutra obići bušotinu iz koje su do sada iscureli milioni galona sirove nafte i izazvali ekološku katastrofu, najveću u američkoj istoriji.
XS
SM
MD
LG