Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran i Pakistan se sporazumeli o gradnji gasovoda


Iran i Pakistan danas su u Teheranu potpisali sporazum koji predviđa da će Iran 2014. godine početi isporuke gasa istočnom susedu.

"Ovo je srećan dan. Posle višedecenijskih pregovora, danas smo svedoci potpisivanja sporazuma za izvoz 21 miliona kubnih metara gasa dnevno u Pakistan od 2014. godine", rekao je zamenik iranskog ministra za naftu Džavad Oudži prilikom potpisivanja.

On je dodao da će Iran od sutra početi da gradi sledećih 300 kilometara kraka gasovoda od grada Iranšara, na jugoistoku zemlje, preko iranske luke Čabahar, do granice sa Pakistanom.

Iran je već izgradio 907 kilometara gasovoda između Asaluja, grada na obali Persijskog zaliva, do Iranšara, kojim će se prevoziti gas iz Zaliva.

Pakistanski zamenik ministra energetike Kamran Lašari rekao je da će Islamabad sprovesti jednogodišnju studiju izvodljivosti za izgradnju pakistanskog dela gasovoda.

Zatim će "trebati tri godine za izgradnju 700 kilometara gasovoda" od granice s Iranom do pakistanskog grada Navabšaha, dodao je Lašari. Prvobitno je planirano da u gradnji gasovoda učestvuje i Indija, koja se 2009. godine povukla.
XS
SM
MD
LG