Dostupni linkovi

Generalni sekretar Arapske lige traži ukidanje blokade Gaze


Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa zatražio je danas, tokom prve posete palestinskim teritorijama, ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze i pozvao na pomirenje suprostavljenih palestinskih strana.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je pomorska blokada pojasa Gaze neophodna jer sprečava unošenje oružja na palestinske teritorije, ali je i poručio da je spreman da dopusti prolazak humanitarne pomoći.

"Princip kojim se vodi naša politika je jasan: cilj je da se spreči unošenje oružja i drugog ratnog materijala u Gazu, a da se omogući dopremanje humanitarne pomoći i robe koja ne može biti korišćena u vojne svrhe", rekao je Netanjahu novinarima u Jerusalimu.

On je dodao da vlada vodi razgovore koji imaju za "cilj obezbeđivanje tih principa" i da će se oni nastaviti ove nedelje. Amr Musa danas je došao u posetu

Gazi u znak "solidarnosti", posle napada izraelske vojske 31. maja na međunarodni humanitarni konvoj brodova, koji je prevozio pomoć Palestincima, a u kojem je ubijeno devet ljudi.

"Blokada mora biti ukinuta. Stav Arapske lige je jasan", rekao je Musa pošto je u Rafi prešao granicu Egipta i pojasa Gaze.

"Ne samo Arapi već čitav svet, treba da pruže podršku palestinskom narodu za ukidanje blokade Gaze i protiv onoga što se događa na okupiranim teritorijama, pogotovo u istočnom Jerusalimu", rekao je generalni sekretar Arapske lige.
XS
SM
MD
LG