Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Generalni sekretar Arapske lige traži ukidanje blokade Gaze


Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa zatražio je danas, tokom prve posete palestinskim teritorijama, ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze i pozvao na pomirenje suprostavljenih palestinskih strana.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je pomorska blokada pojasa Gaze neophodna jer sprečava unošenje oružja na palestinske teritorije, ali je i poručio da je spreman da dopusti prolazak humanitarne pomoći.

"Princip kojim se vodi naša politika je jasan: cilj je da se spreči unošenje oružja i drugog ratnog materijala u Gazu, a da se omogući dopremanje humanitarne pomoći i robe koja ne može biti korišćena u vojne svrhe", rekao je Netanjahu novinarima u Jerusalimu.

On je dodao da vlada vodi razgovore koji imaju za "cilj obezbeđivanje tih principa" i da će se oni nastaviti ove nedelje. Amr Musa danas je došao u posetu

Gazi u znak "solidarnosti", posle napada izraelske vojske 31. maja na međunarodni humanitarni konvoj brodova, koji je prevozio pomoć Palestincima, a u kojem je ubijeno devet ljudi.

"Blokada mora biti ukinuta. Stav Arapske lige je jasan", rekao je Musa pošto je u Rafi prešao granicu Egipta i pojasa Gaze.

"Ne samo Arapi već čitav svet, treba da pruže podršku palestinskom narodu za ukidanje blokade Gaze i protiv onoga što se događa na okupiranim teritorijama, pogotovo u istočnom Jerusalimu", rekao je generalni sekretar Arapske lige.
XS
SM
MD
LG