Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Euleks: Ohrabrujemo Beograd da krene u istragu grobnice


Predstavnici misije EU na Kosovu, Euleksa, saopštili su danas da je na Beogradu da povuče sledeći korak kako bi se nastavilo prikupljanje informacija u vezi s mogućom masovnom grobnicom ubijenih kosovskih Albanaca kod Raške.

"Ovaj slučaj je od velike važnosti za nas, i mi ohrabrujemo vlasti (Srbije) da krenu napred što je brže moguće da bi istina izašla na videlo", rekla je agenciji Beta portparolka euleksa Irina Gudeljević.

Prema njenim rečima, sledeći korak je na Beogradu - da preduzme istažne radnje za utvrđivanje mesta na kojem je grobnica sa, kako se pretpostavlja, telima oko 250 ubijenih Albanaca.

Irina Gudeljević je dodala da su Euleksovi istražitelji pre nekoliko nedelja u Beogradu razgovarali sa srpskim tužiocima za ratne zločine o nastavljanju pribavljanja informacija o ovoj grobnici. "Sastanak je dobro prošao i postoji odlučnost obe strane da se krene napred što je pre moguće", kazala je ona.

U prvoj polovini maja je objavljeno da je u blizini Raške nađena masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih Albanaca, stradalih tokom 1998-1999, što je potrvrdio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.
XS
SM
MD
LG