Dostupni linkovi

Sapatero: Potreban snažan zajednički stav o blokadi Gaze


Šef španske Vlade, čija zemlja predsjedava EU, izjavio je danas da bi "Evropska unija morala da zauzme snažan zajednički stav" o situaciji u Gazi i izraelskoj blokadi te palestinske teritorije.

"Želimo da uspostavimo snažan zajednički stav EU suočeni sa onim što se dešava u Gazi i humanitarnoj situaciji u toj oblasti", rekao je premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero nakon razgovora sa predsjednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Sapatero je pored ostalog najavio da će šef španske diplomatije Miguel Anhel Moratinos u ponedjeljak predložiti "Savjetu ministara spoljnih poslova EU da se Unija jasno zauzme za ukidanje (izraelske) blokade pojasa Gaze i da se ka tom cilju usmjere sve političke i diplomatske akcije".

Savjet ministara spoljnih poslova EU koji će se održati 14. juna u Luksemburgu, trebalo bi da usvoji zajednički stav kojim se zahtijeva ukidanje blokade pojasa Gaze.

Španski premijer je tokom današnjeg susreta sa Abasom još jednom osudio izraelski napad 31. maja na konvoj brodova koji je prevozio humanitarnu pomoć za stanovništvo pojasa Gaze.
XS
SM
MD
LG