Dostupni linkovi

Kuba oslobađa sedmoricu političkih zatvorenika


Kubanski politički zatvorenik Arijel Sigler, koji je postao paraplegičar nakon hapšenja 2003, biće pušten na uslovnu slobodu, dok će još šestorica političkih zatvorenika biti prebačeni u zatvore bliže mjestu stanovanja, saopštila je kubanska katolička crkva.

"Vlasti su večeras obavijestile kardinala Haimea Ortegu nadležnog za Havanu da će tokom današnjeg dana šetorica zatvorenika biti prebačena u mesta u kojima su stanovali", navodi se u saopštenju biskupije Havane.

"Istovremeno smo dobili informacije da će Arijel Sigler Amaja", 46-godišnji zatvorenik koji je od 2009. u jednoj havanskoj bolnici biti "pušten na uslovnu slobodu" iz zdravstvenih razloga, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira kada će Sigler biti pušten.

Šestorica kubanskih zatvorenika, koji su od 2003. u zatvoru zbog "saradnje" sa SAD, već su početkom meseca prebačeni u zatvore koji su bliži niihovim porodicama. Takva odluka je donesena nakon razgovora kardinala Ortege s kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom.

Među zatvorenicima koji će biti oslobođeni je i Hektor Maseda, suprug Laure Polan predvodnice grupe "žene u bijelom" koju čine supruge i majke političkih zatvorenika.

Odluka o oslobađanju zatvorenika donesena je uoči posjete Kubi sekretara Vatikana Dominika Mambertija, koji će u toj zemlji boraviti od 15. do 20. juna.
XS
SM
MD
LG