Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počeli parlamentarni izbori u Slovačkoj


Jutros su u Slovačkoj počeli izbori za 150 zastupnika jednodomnog državnog parlamenta, čiji je ishod krajnje neizvjestan nakon što je vladajuću koaliciju premijera Roberta Fica prošle sedmice potresao skandal o ilegalnom finansiranju, objavile su svjetske agencije.

Oko 6.000 biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati u u njima će do 22 sata oko 4,3 miliona glasača birati između 2400 prijavljenih kandidata iz 18 stranaka.

Ficova stranka lijevog centra Smer-SD prema zadnjim predizbornim anketama dobija najviše, oko 30 posto glasova, ali je upitno hoće li moći naći partnera u postizbornim koalicijama uz kojeg bi mogla ostati na vlasti, jer partneri iz dosadašnje koalicije, LS-HZDS bivšeg premijera Vladimira Mečiara i Slovačka narodna stranka (SNS) nemaju previše šanse da pređu izborni prag od 5 posto, procjenjuje AFP.

Zato ne bi bilo iznenađujuće da pobjedu na izborima odnese slovačka opozicija desnog centra, smatra Reuters, jer Slovaci moraju izabrati između opcije ekonomskog liberalizma, čije su reforme dovele Slovačku u EU i privukle milijarde dolara vrijedna strana ulaganja, i Fica, čiji čvrst stav protiv velikog biznisa i napori da zaštiti radnike privlače siromašnije slojeve.

SDKU, glavna opoziciona stranka desnog centra, koja u predizbornim anketama dobija oko 12 posto glasova, najavila je formiranje postizborne koalicije sa kršćanskim demokratima (KDH), liberalnom strankom Sloboda i solidarnost (SaS) i sa dvije stranke mađarske manjine, čime bi, po anketama, osvojili većinu u slovačkom parlamentu.
XS
SM
MD
LG